Lehed

teisipäev, 28. aprill 2009

Kevadekskursioon 2009

Traditsiooniline iga-aastane Mäeringi kevadekskursioon toimus 23. - 25. aprillil 2009. a. Seekord võeti trajektooriks ning sihtkohtadeks Ida-Eestis Estonia põlevkivi¬kaevandus ning Põlevkivimuuseum, Järva maakonnas AS Nordkalk Karinu lubjakivi¬karjäär ja selle tehas Rakkes, Tartu maakonnas AS Tartu Jõujaama Möllatsi turbatootmisala ning OÜ Melior-M Kaarsimäe kruusakarjäär.
From Kevadekskursioon 2009

Ekskursioon algas neljapäeva varahommikul ning suund võeti Eesti Põlevkivi ASi, kus esmalt lõunatasime ning seejärel tegi Ago Bachmann meile esitluse Estonia kaevandusest. Järgnevalt läksid 20 väljavalitut maa-alla koos Ago Bachmanni ning Enno Reinsaluga. Kaevanduses näidati kaevandusmasinaid, tutvuti kaevandustehnoloogiaga ning vaadati erinevaid toestusi ning ankruid. Antonile jäi eredaimaks hetkeks kopplaaduriga sõitmine. Oodates teiste tagasitulekut, näidati veel maapealset kompleksi ning aheraine ladustamist.
From Kevadekskursioon 2009

Samal ajal teised suundusid Estonia kaevanduse varingut otsima ja sai uudistatud ka Selisoo raba. Estonia settebasseine leida ei suudetud.
From Kevadekskursioon 2009

Kukrusel, Põlevkivimuuseumis tutvustati meile põlevkivi ja kaevandamise ajalugu, näidati kaevandamisega seotud maalinäitust ning tehti tagasivaade ajalukku.

Seejärel suundusime majutuskohta Kärusse, Kõrvelaane turismitallu, Jõgevamaa metsade vahele. Enne kohalejõudmist käisime ära ka Emumäel, kus julgemad võtsid eesmärgiks tornitipust päikeseloojangut vaadata. Majutuskohta jõudsime kella 9 paiku õhtul, kus kohe tehti grillile tuli alla ning söögitoimkond asus õhtusööki valmistama. Samal ajal tundsid teised end mugavalt: kes mängis lauamängu, kes tegeles koduloomadega, kes valmistus saunaminekuks. Kui kõht täis, läks ühes toas suuremaks kaardilahinguks, teises toas ärevaks torniladumiseks. Neid, keda ümbruses näha ei olnud, olid tiigi ääres saunas või väsinult kuhugi madratsile langenud. Keskööl lauldi Avele sünnipäevalaulu.

Järgmine hommik oli mõnele raske, kuid kell 9 lahkusime ning suundusime Karinusse AS-i Nordkalk lubjakivikarjääri, kus nägime erinevaid karjäärimasinaid ning purustussõlme. Pärast põhjalikku sissejuhatust liikusime edasi Rakkesse, lubjatehasesse, kus selgitati lubjakivi põletamisprotsessi ja selle tootmist. Ekskursiooni lõppedes oli nii mõnigi märkamatult valgemaks muutunud.

Järgmine peatus oli Jõgeva, kus tagasihoidlikus restoranis Kosmos saime kõhud täis ning seejärel väike poetuur, mida tuli küll päris tihti ette selle kolme päeva sees :D

Kell 15 saime kokku Tartus AS-i Tartu Jõujaam esindajaga, kes juhatas meid Möllatsi turbatootmisalale, kus arendaja kasutab Eestis ainsana Soomest pärit tehnoloogiat – Haku meetodit. Tutvustati ka turba kaevandamiseks kasutatavaid masinaid ning nende tööpõhimõtteid. Tagasiteel Tartusse jälgisime, mida on tehtud eelmisel aastal läbiviidud projektis „Teeme ära“ kogutud prügiga, mis seniajani seisab Raadi lennuvälja territooriumil ning kuidas tuul prahti ümbruskonda laiali kannab.
From Kevadekskursioon 2009

Teise päeva viimane objekt ootas meid Võtsjärve lähedal, Rannu kandis. Kaarsimäe kruusakarjääris võtsid meid vastu karjääris kaevandava firma OÜ Melior-M esindajad. Anti põhjalik ülevaade koos selgitavate joonistega karjääri tööst, masinatest, sealsest geoloogiast jne. Pärast presentatsiooni läksime karjääriga lähemalt tutvuma ning kes tahtsid, said kõrgete karjäärinõlvadega rinda pista.

Iga objekti jaoks pidi üks geotehnoloogia esmakursuslane tegema vähemalt viiest küsimusest koosneva viktoriini, mis viidi läbi kohe peale objekti külastust bussis. Moodustatud võistkondade vahel oli tihe rebimine ning lõppkokkuvõttes jäädi esimest ning teist kohta jagama. Auhinnad olid vägagi uhked - suud said magusaks kõik :D

Teine öö möödus Alajärve puhkemajas, mis oli looduskaunis paigas, kuid kus kummitasid elektri- ja veehädad. Sellest hoolimata saime maitsva õhtusöögi ning maha peeti vägev Ave sünnipäevapidu. Kuna vesi jäi segastel asjaoludel tulemata, pidi hommikuse supluse tegema kaevu toitvas väikeses allikas, mis oli omamoodi tore.
From Kevadekskursioon 2009

Suured tänud ilmataadile, tänu kellele mina kummikuid jalga panema ei pidanud. Samuti oli meil vedanud bussijuhi Gennadiga, kellelt meie sagedane lärmakus head tuju ei röövinud ning kes lubas isegi kolmanda päeva tagasisõidul kohalikul teel Gaial bussi juhtida. Bussis olijad jäid küll hetkeks vait, kuid algaja autojuht Gaia tõestas, et naine roolis teistest hoolib :D

Komas päev oli nagu lubatud chill-brill. Siiski käisime Tartus Aruküla koobastes, kuhu julgemad ka sisse uudistama läksid. Teised võtsid päikest ning tegid akrobaatikat. Tagasi teel Tallinna poole tegime lõunapausi pärast mida roniti Hollywoodi tähtede poole ning mängiti ’põlveplaksumängu’, mille meistriks sai Märt.
From Kevadekskursioon 2009

Veidi enne Tallinnasse jõudmist külastasime ka korrastatud Selli kruusakarjääri. Korrastamise suunaks on võetud seal veekogu, kus maaomanik kasvatab karpkalasid. Maaomanik rääkis omapoolse loo sealsest kunagisest kaevandamisest ja nüüdseks selle ala korrastamisest.
Tagasi Tallinnas olime õhtul kell 7. Osalejaid oli palju ning siinkohal teen suure kummarduse meie esimesele kursusele, kes oli peaaegu täiskoosseisus kohal. Samas soovin tänada meie ürituse ainukest sponsorit AS-i Talter, kes oli nõus meid toetama praegusel raskel ajal. Tänu sponsorrahadele tulime omadega kenasti välja.

Suured tänud kõigile, tänu kellele kevadekskursioon õnnestus.

PILDID:

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

miks mitte:)