Lehed

esmaspäev, 26. aprill 2010

Kevadekskursioon 2010 meenutused

22. - 24.04.2010 toimus Mäeringi kevadekskursioon, mis toimus seekord Põhja- ja Lääne-Eestis. Osalejaid oli kokku 24. Külastusobjektid olid väga erinevad ning peaaegu kõik maavarad olid käsitletud - liiv, lubjakivi, turvas, dolokivi, järvemuda.

1. päev
Männiku liivakarjäär
Esimese objektina külastati Tallinna külje all asuvat AS-i Silikaat Männiku liivakarjääri, kus Eduard Genno tutvustas karjääri geoloogilisi ja mäenduslikke tingimusi ning räägiti liiva kaevandamisest vee alt. Sellega seonduvalt saime lähemalt tutvuda juba 70ndatel tööd alustanud ujuva pinnasepumbaga, mille võimsuseks oli 400 tonni pulpi tunnis. Karjääris oli näha ka teisi karjäärimasinaid ning samuti seletati liiva ladestus- ja nõrgumisprotsessi etappe peale kaevandamist.

From Kevadekskursioon 2010
Vasalemma lubjakivikarjäär
Teiseks objektiks oli AS-i Nordkalk lubjakivikarjäär Vasalemmas. Tootmis- ja tehnikadirektor Toomas Post ja karjääri tootmisjuht Jüri Luud tutvustasid karjääriolusid, korrastamistingimusi, tuleviku plaane ning vastasid tudengite küsimustele. Lisaks sai näha ka lõhkamist, mille etappe ja üldist infot lõhkamise kohta jagas Voglers Eesti OÜ-st Viive Tuuna. Pärast lõhkamist sai lõhkemeistrite valvsa pilgu all näha ja katsuda lõhkepadruneid ning huvi tunti lõhkajate ameti vastu ka üldiselt.

From Kevadekskursioon 2010
Õhtul külastasime keskaegse Harjumaa vanimat ja silmapaistvamat arhitektuurimälestist - Padise kloostrit, mis on osaliselt restaureeritud ning osaliselt veel varemetes. Kivimüüride vahel said julgemad ronida kõrgele linnuse torni tippu ning ekstreemsust otsijad võisid leida end sügavates ja pimedates käikudes. Edasi suundusime öömajja - Kallaste turismitallu, kus pärast kaunis pikale veninud kokkamist sai ka kosutava õhtusöögi. Õhtu kulges peamiselt lauamängude tähe all ning samuti ootas kõiki tahtjaid kuum saun.

From Kevadekskursioon 2010
2. päev
Niibi turbatootmisala
Külastasime objekti, mis asub Lääne maakonnas Oru vallas ja on ~280 ha suurune. Kaevandaja on AS Tootsi Turvas. Ekskurseerijaid tervitas Tiit Saarmets, kes on AS-i Tootsi Turvas ressursijuht. Meile tehti korralik ülevaade turba pakendamisest ja toodete sortimendist, mida on võimalik pakkuda klientidele vähelagunenud frees- ja pätsturbast. Teises pooles tutvusime turbatootmise tehnoloogiaga. Anti väga hea ülevaade turbatootmisprotsessidest ja Niibi rabas kasutatavast tehnoloogiast ning masinapargist. Tutvustati ka turbatootmisala korrastamise suundi minevikust ja olevikust ning näidati, mida on antud ammendunud turbatootmisalal lõuna osas (ligikaudu 140 ha kokku) ka ellu viidud.

From Kevadekskursioon 2010
Kurevere dolokivikarjäär
Teiseks AS-i Nordkalk objektiks oli Lääne maakonnas Virtsu lähedal Kurevere dolokivikarjäär, kus infot karjääri kohta jagas taaskord Toomas Post. Karjääris kaevandatakse ehitus- ja tehnoloogilist dolokivi. Kivimi raimamine toimub lõhkamise teel ning toodang eksporditakse Virtsu sadama kaudu Euroopasse. Karjääris võis näha töötavat purustit ja erinevaid karjäärimasinaid. Kuna Kurevere karjäär on lähiajal ammendumas, on kasutusele juba võetud läheduses asuv Esivere karjäär, kus praegu toimuvad regulaarselt lõhkamised. Kurevere karjääri korrastamissuunaks on tehisveekogu.

From Kevadekskursioon 2010
Ermistu järv
Viimane planeeritud objekt oli Ermistu järv, mis asub Pärnu maakonnas Tõstamaa aleviku lähedal. Ermistus kaevandab järvemuda OÜ Sapropeel raviotstarbeks meditsiinis ning väetiseks põllumajanduses. Kaevandava firma juht Elmar Orav rääkis Ermistu järves tehtud esimestest uuringutest, kaevandamise algusest ning näitas illustreerivaid jooniseid järvepõhja geoloogiast. Kohal viibisid ka abilised, kes tutvustasid ja näitasid, kuidas järvest kaevandamine spetsiaalse mehhanismiga toimub. Lisaks järvemuda rohkusele on Ermistu järv ka väga liigirikas nii lindude kui ka kalade poolest. Ermistust lahkudes anti kaasa ka kotitäis ravimuda, mida õhtul saunas sai igaüks enda peal proovida.

From Kevadekskursioon 2010
Seejärel võetigi suund Vändra poole, kus ootas meid Hiiekivi turismitalu. Õhtul sai iga soovija grillida ja küpsetada liha ning õhtusöögiks pakuti maitsvat suppi. Ajaviiteks mängiti hiliste õhtutundideni pokkerit ning samuti sai nautida saunamõnusid ja kõrvaloleva tiigi karastavat mõju.

3. päev
Kuimetsa karstiala
Viimasel ekskursiooni päeval külastasime Eesti ühte suuremat ja ainulaadsemat karstiala – Kuimetsa, kus leidub mitmesuguseid karstivorme: langatusorge, karstilehtreid, -lohke, -kanaleid, -koopaid. Karstiala oli aga hoomamatult suur, nii suur, et me ei suutnud kõike nähagi, peamiselt liigse vee tõttu. Vesi aga ei takistanud kõige julgemal vee alt koopasuud otsimast. Kuigi jõupingutused koobastesse tungida jäid väetiteks, suudeti selle eest üks kena mäepere pilt valmis treida.

From Kevadekskursioon 2010
Iga objekti vastuvõtjat tänati sümboolse põlevkivi meenega, kuhu oli võõrustajatele meenutuseks pandud ka Mäeringi ja ürituse logo. Tahaksin tänada Mäeringi juhatust ja ekskursiooni peakorraldajat - Taavi Loogna't. Suured tänud ka Mariannile ja Paulile ürituse jäädvustamise eest.

Kevadekskursiooni pilte näeb SIIT

Kommentaare ei ole: